Normal_zwanger_zwangerschap_1

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) hebben samen een nieuw leidraad 'Verloskundige zorg buiten richtlijnen' vastgesteld. Verloskundige zorgprofessionals kunnen hierin lezen hoe om te gaan met vragen van zwangere vrouwen buiten de richtlijnen om. Dat meldt de KNOV. 

Zwangere vrouwen weten steeds beter wat ze willen als het gaat om begeleiding tijdens hun zwangerschap, bevalling of kraamperiode. De zorgverlener, plaats van bevalling of wijze van bevallen zijn veelbesproken onderwerpen die mogelijk in strijd zijn met de richtlijnen van de zorgverleners. Dankzij het stappenplan kunnen verloskundigen en gynaecologen samen met de zwangere vrouw het zorgaanbod dusdanig optimaliseren zodat het aan haar wensen tegemoet komt. Belangrijk is een goede samenwerking tussen de verloskundige en gynaecoloog.

De implementatie van de leidraad start in 2016 via gerichte scholing voor verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV's). Alle samenwerkingsverbanden worden uitgenodigd een verloskundige en gynaecoloog te laten deelnemen aan de gratis training. Het is de bedoeling dat zij de training samen herhalen in hun eigen VSV.

© Nationale Zorggids