Normal_rss_entry-30204

(ANP) - Tweede Kamerleden moeten nog even geduld hebben voor zij een besluit kunnen nemen over de NIPT-test (de Non-Invasieve Prenatale Test). Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaf dinsdag in debat met de Kamer aan dat zij niet zomaar beslist over de test. Daarmee kan worden vastgesteld of een ongeboren kind het syndroom van Down of een andere erfelijke aandoening heeft. Voordeel van de NIPT-test is dat deze minder riskant is dan bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

Schippers hield de Kamer voor: "Ik heb allerlei uitspraken gelezen. Partijen willen dat NIPT voor iedereen beschikbaar komt in het basispakket, maar dat beslis ik niet zomaar."

De bewindsvrouw verwacht voor de zomer een aanbeveling van de Gezondheidsraad over de NIPT-test. "Als de Gezondheidsraad op tijd is, kunnen we het erover hebben wat het betekent voor het basispakket in 2017."

De NIPT-test is jaren verboden geweest, maar sinds twee jaar mogen academische ziekenhuizen het aanbieden aan vrouwen met een verhoogd risico. De ChristenUnie is tegen het beschikbaar maken van de test, omdat ze bang zijn dat ouders onder deze druk geen kind met Down-syndroom meer ter wereld willen laten komen. De PvdA maakt zich daar geen zorgen om. "Je ziet nu ook dat ouders die weten dat ze een kind met down krijgen een heel bewuste keuze maken. Dat zal niet veranderen", zegt PvdA-kamerlid Wolberts.