Normal_zwanger_buik

Bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn is een nieuwe vragenlijst ontwikkeld om kwetsbare zwangere vrouwen op te sporen. Er is nog geen standaard screening om te ontdekken of zwangere vrouwen bijvoorbeeld kampen met een verslaving, psychische problemen of relatieproblemen. Toch krijgt een kwart van alle zwangere vrouwen in Nederland hiermee te maken. Wanneer hier niets mee gedaan wordt, kan dat gevolgen hebben voor moeder en kind. Dat meldt RTL Nieuws.

Slechts 5 procent van de zwangere vrouwen met psychische of sociale problemen wordt door zorgverleners herkend. Dat terwijl één op de vier zwangere vrouwen als kwetsbaar beschouwd kan worden. “Het is van belang om in de zwangerschap kwetsbare zwangeren eerder te herkennen en naar goede zorg te leiden. Kwetsbare zwangeren in Nederland zijn nog onvoldoende herkend en daardoor nog steeds onvoldoende begeleid en behandeld”, zegt gynaecoloog bij Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, Marieke Paarlberg. Het ziekenhuis heeft een vragenlijst opgesteld om deze kwetsbare vrouwen sneller te vinden en te behandelen. De lijst is bij honderden vrouwen getest.

Het is de bedoeling dat de vragenlijst straks door alle zwangere vrouwen wordt ingevuld. Zo kan de vrouw met sociale of psychische problemen meteen behandeld en begeleid worden. Nadat een vrouw de lijst online heeft ingevuld krijgt ze direct een persoonlijk en passend advies over eventuele extra zorgmogelijkheden tijdens haar zwangerschap. Ook krijgt de verloskundige of gynaecoloog van de vrouw een samenvatting te zien met daarin de belangrijkste risicofactoren. De zorgprofessional stelt uiteindelijk behandeladviezen op om samen met de zwangere vrouw te bespreken en worden afgestemd op de beschikbare zorg waar de verloskundige of gynaecoloog werkt. 

©Nationale Zorggids