Normal_injectie_spuit_naald_isabella_002

AVTROS is verantwoordelijk gesteld voor de schade die naaldenfabrikant Terumo heeft geleden nadat EenVandaag 'ongefundeerde en onjuiste beschuldigingen' maakte aan het adres van de fabrikant. Vorig jaar zond EenVandaag een reportage uit over de problemen met stens en hartkatheters van Terumo. De fabrikant zou de volksgezondheid in gevaar brengen met zijn producten. De rechtbank in Amsterdam oordeelt dat deze beschuldigingen onterecht waren. Ook de verantwoordelijke verslaggever en redacteur zijn aansprakelijk gesteld. Dat meldt NRC.

Volgens de rechter heeft EenVandaag onvoldoende gebruikgemaakt van hoor en wederhoor. Het programma richtte zich teveel op de beschuldigingen van twee klokkenluiders, en maakte geen gebruik van deskundigen voor bevestiging. Daarbij heeft het de fabrikant zelf geen ruimte gegeven om te reageren.

De verslaggever en redacteur van het programma worden tevens aansprakelijk gesteld omdat ze ouders onder meer in radio-interviews afraadden de naalden te gebruiken. De naalden werden namelijk vooral bij jonge kinderen gebruikt om vaccinaties toe te dienen. Onbekend is wat de exacte schadevergoeding zal zijn. EenVandaag krijgt tot 11 mei de tijd om bepaalde handelingen uit te voeren naar aanleiding van de uitspraak van de rechter. Zo moet het onder andere op de website mededelen dat het onrechtmatig heeft gehandeld. Dit onrechtmatig handelen moet ook bij alle genoemde uitzendingen vermeld worden.

EenVandaag adjunct-hoofdredacteur Peter Kwee laten weten: “Wij zijn ontgoocheld over dit vonnis, met name omdat er wat ons betreft sprake is van zorgvuldige journalistiek. We hebben lange tijd onderzoek gedaan en tientallen experts gesproken in binnen- en buitenland over de gevaren van het lijmprobleem voor de volksgezondheid.”

©Nationale Zorggids