Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

Wetenschappers van AMC, VUmc en UMCG rijden de komende twee jaar met een speciaal ontworpen bus door Nederland om vrouwen en kinderen te onderzoeken. Achterin de bus is een onderzoeksruimte ingericht. De bus wordt ingezet voor het WOMB-project, een internationale studie waarbij wetenschappers nagaan of leefstijlbegeleiding bij vrouwen met een kinderwens de gezondheid van de vrouwen zelf en die van hun kinderen verbetert. Het WOMB-project wordt financieel mogelijk gemaakt door de Hartstichting. Opel Nederland leverde een bijdrage voor de bus. Dat meldt het AMC.

Achterin het voertuig zijn allerlei onderzoeksfaciliteiten: een hometrainer voor conditietesten, ECG apparatuur voor hartfilmpjes en een onderzoekstafel voor lichamelijk onderzoek. Onderzoekers demonstreren tijdens de onthulling op vrijdag 20 mei de metingen en geven uitleg over het WOMB-project. Er is gelegenheid om in de bus te kijken, te filmen, en om vragen te stellen. De pers is op die dag uitgenodigd in het AMC om de onthulling van de ‘Hart voor een Goede Start’ bus door Marina Senten, MT-lid en hoofd onderzoek bij de Hartstichting, bij te wonen.

In het WOMB-project worden vrouwen gevolgd die hulp kregen bij het verbeteren van hun leefstijl voordat ze zwanger werden. Tessa Roseboom, AMC-hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid, is coördinator van het project. Roseboom: “Vrouwen die zwanger zijn of een kinderwens hebben zijn extra gevoelig voor leefstijladviezen. We verwachten daarom dat een leefstijlinterventie op dat moment effectiever zal zijn dan een vergelijkbare interventie op een ander moment in het leven. Een leefstijlprogramma heeft dan een positief effect op twee generaties: het voorkomt zwangerschapscomplicaties bij de moeder, verbetert haar eigen gezondheid en dat van haar kinderen. Om zo veel mogelijk vrouwen en kinderen mee te laten doen aan het onderzoek, gaan we met onze mobiele onderzoekseenheid naar de mensen toe.”

Het WOMB-project besteedt speciale aandacht aan hart- en vaat ziekten. Het risico op hart- en vaatziekten voor het kind wordt namelijk deels bepaald in de baarmoeder. Er wordt daarom specifiek gekeken naar bloeddruk, vet- en suikergehalte van het bloed en de conditie van het hart en de bloedvaten. De onderzoekers zoeken uit of een gezonde leefstijl van vrouwen tijdens de zwangerschap zorgt voor minder hart- en vaatziekten bij de vrouw en haar kinderen. De verwachting is dat het onderzoek concrete adviezen oplevert voor vrouwen die zwanger willen worden of al zijn.

©Nationale Zorggids