Normal_baby_schattig

Centra voor Zwangerschap en Geboorte heeft een brandbrief naar minister Schippers van Volksgezondheid gestuurd. Al langere tijd is er onenigheid over de Zorgstandaard en de financiering van de geboortezorg in Nederland. Volgens de Centra worden de kosten binnen de geboortezorg duurder terwijl de kwaliteit van zorg niet verbetert. In de brief aan de minister wordt opgeroepen om de gesprekken over integrale bekostiging stop te zetten. Dit meldt Zorgvisie. 

Het bestuur hekelt het feit dat partijen bij elkaar zitten om over financiële kaders te spreken, terwijl het onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt al enkele jaren oud is. “Het risico van fouten en significant hogere zorgkosten is in de uitvoering van ieder tariferingsmodel waarbij de eerste en tweede lijn gezamenlijk optrekken zeer aanwezig. Immers, een ziekenhuis kan tot drie jaar na dato haar declaraties indienen. Dit in tegenstelling tot een eerstelijns praktijk”, zo laat Centra voor Zwangerschap en Geboorte weten.

Centra voor Zwangerschap en Geboorte staat inhoudelijk wel achter de Zorgstandaard die is ontwikkeld door 25 partijen uit de geboortezorg onder regie van het College Perinatale Zorg (CPZ). Echter is het bestuur van mening dat de regionale samenwerkingsverbanden onder druk staan. Eigen protocollen dreigen in de verdrukking te komen door reorganisaties binnen de sector, het herdefiniëren van potjes geld en het nieuwe inkoopbeleid van zorgverzekeraars.

Eerder zeiden de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) het vertrouwen in de CPZ op. Ook weigerden zij, samen met Stichting Geboortebeweging en de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden, om de Zorgstandaard te ondertekenen. Eerder riep minister Schippers van Volksgezondheid alle partijen al bij elkaar om er samen uit te komen.

© Nationale Zorggids