Normal_zwanger_zwangerschap

Uit een recente enquête van de Telegraaf, onder zevenhonderd Nederlandse vrouwen, bleek 40 procent minder vertrouwen te hebben in de geboortezorg. Volgens psycholoog en verloskundige Marja van Deursen valt het echter wel mee: vrouwen zonder zwangerschapstrauma’s maken zich vaak niet zo’n zorgen en hebben veelal het gevoel dat hen niets zal overkomen. Dat meldt RTL Nieuws.

In 2010 stond Nederland op de zesde plek op een Europese ranglijst van geboortesterftecijfers. Per duizend geboren baby’s komen er zeven te overlijden, zo blijkt. Toch luisteren zwangere vrouwen vaak selectief en horen ze alleen de leuke verhalen, zegt Van Deursen. Toch is een beetje angst ook gezond. “Je ziet vaak dat vrouwen een veel te rooskleurig beeld hebben van bevallingen. Die denken: we doen kaarsjes aan, zetten een rustgevend muziekje op. Dat kan lang niet altijd: soms gaat het niet goed, en dan moet er acuut worden ingegrepen.”

Moeders zouden minder snel een trauma ontwikkelen als de verwachtingen van een bevalling enigszins zouden worden aangepast. In de praktijk van Deursen komen veel vrouwen die na een traumatische zwangerschap of bevalling emotioneel labiel zijn geworden. Vaak kunnen ze niet goed praten over wat hen is overkomen, ze negeren dan ook de negatieve berichten zoals de sterftecijfers. Ze hebben geen vertrouwen meer in hun eigen lichaam of geen vertrouwen meer in de zorg. Dat terwijl dergelijke stress alleen maar slecht is voor de baby. Stresshormonen zorgen ervoor dat een kind minder goed groeit. Bovendien verhoogt het de kans op een vroeggeboorte.

Vrouwen die tijdig hulp zoeken, kunnen altijd ondersteund worden. “Vaak komen ze pas als ze 34 weken zwanger zijn. Ze stellen het uit, bagatelliseren de traumatische ervaring. Ze zeggen tegen zichzelf: ‘Zeur niet zo, je hebt toch een gezond kind gekregen?”’, zegt Van Deursen. Maar dat maakt ze vaak alleen maar angstiger. Als ze eerder hulp zoeken, hebben ze meer tijd om de trauma te verwerken en een goede kans op een gezond vervolg van de zwangerschap. 

© Nationale Zorggids