Normal_baby__hand__geboorte

Vorige week is de zesde vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg geopend. Dit gebeurde op initiatief van de achttienjarige Xellisia Juliana, student Verzorgende IG. Vanaf heden kunnen vrouwen in de regio Rotterdam hun kindje anoniem afstaan in de vondelingenkamer in Hoogvliet. Dat meldt Metro.

Nederland heeft nu vijf particuliere vondelingenkamers en een kamer in een ziekenhuis (het Isala ziekenhuis in Zwolle). “Ons doel is om rond elke grote stand een vondelingenkamer te hebben waar vrouwen anoniem en veilig hun baby heen kunnen brengen als ze er niet zelf voor kunnen zorgen”, vertelt Barbara Muller, oprichter van Stichting Beschermde Wieg.

In een blokhut in de achtertuin van Xellisia kunnen vrouwen hun kindje anoniem afstaan. Een kleine ruimte met enkel een babybedje, een brandmelder, een envelop met een brief voor de moeder en twee puzzelstukjes. Deze puzzelstukjes zijn voor kind en moeder, waardoor zij later weer aan elkaar gekoppeld kunnen worden als zij dat willen. De anonieme moeder kan binnen op een knopje drukken waarna er binnen vijf minuten iemand ter ondersteuning binnenkomt om haar op te vangen. “We hebben in totaal vijf achterwachten. Ze wonen binnen 3 kilometer bij ons vandaan en zijn meestal thuis. Zo is er altijd iemand die snel aanwezig kan zijn”, aldus Xellisia. 

Door: Redactie Nationale Zorggids