Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Het moet voor pasgeboren kinderen mogelijk worden om op papier in dezelfde gemeente geboren te zijn als de woonplaats van de ouders. Zwangere vrouwen bevallen regelmatig in een ziekenhuis in een andere gemeente of provincie, wat ervoor kan zorgen dat vrouwen liever verder met de auto rijden voor een andere geboorteplaats voor hun kind. Dit meldt Skipr. 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat het middels kraamenclaves mogelijk moet zijn om de geboorteplaats van de baby aan te passen op de woonplaats van de ouders. Hoewel het een ingewikkelde kwestie is, zou het volgens de VNG juridisch wel mogelijk moeten zijn. Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven wil dit samen met de gemeente Valkenswaard gaan realiseren.

Door de kraamafdeling te verklaren tot enclave van een andere gemeente, kan het papierwerk aangepast worden. In Brabant leidt de geboorteplaats op de geboorteakte van het kind regelmatig tot problemen. Zo weigeren zwangere vrouwen uit het grensplaatsje Budel regelmatig om naar het ziekenhuis in Weert te rijden voor de bevalling van de baby. In dat geval wordt het kind in Limburg geboren, wat op zowel de geboorteakte als het paspoort of id-kaart van het kind zal komen te staan. Ook op de Waddeneilanden, in Vlaardingen en Schiedam speelt de discussie al langere tijd. Ook daar was het plan om kraamenclaves te realiseren, maar dat bleek op dat moment juridisch te ingewikkeld te zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids