Normal_normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Vrouwen die voor hun 25e een kind krijgen, leven vaak minder lang dan vrouwen die later moeder worden. Uit onderzoek van de universiteit van San Diego onder 28.000 vrouwen blijkt dat vrouwen die na een kwart eeuw hun eerste kind krijgen vaker de leeftijd van negentig jaar bereiken. Dat meldt NU.nl.

De helft van de onderzochte vrouwen werd negentig jaar oud. Dit was direct de groep die op latere leeftijd (na het 25e levensjaar) een kind kregen. De kans om negentig te worden stijgt met 11 procent als het eerste kind wordt geboren na het bereiken van de leeftijd van 25 jaar. Niet alleen worden ze ouder, ook hebben ze minder chronische ziekten. De wetenschappers hopen echter niet dat vrouwen hun zwangerschap uitstellen. Een late zwangerschap kan namelijk ook meer complicaties met zich meebrengen.

Een andere opvallende bevinding was dat het aantal kinderen ook meespeelt in het ouder worden. Vrouwen met drie of vier kinderen hebben meer kans om ouder te worden dan kinderen met één kind. De onderzoekers benadrukken echter dat dit alleen geldt voor blanke vrouwen.

Gedurende het onderzoek werd rekening gehouden met enkele factoren die invloed hebben op de levensverwachting van de vrouw, zoals leeftijd, ras, opleiding, inkomen, roken en het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Het verband tussen de leeftijd bij de geboorte van het eerste kind en de levensverwachting bleef met inachtneming van deze factoren alsnog in stand.

Een verklaring voor het verband durven de onderzoekers niet te geven. Naar verwachting heeft het ermee te maken dat vrouwen die later in het leven kinderen krijgen, daarvoor kiezen omdat ze eerst willen werken of langer willen studeren. Deze keuze maakt dat ze vaak een hoger inkomen hebben en dus betere toegang tot de gezondheidszorg. Hoewel de Nederlandse gezondheidszorg vrij toegankelijk is, kan het ook hier een rol spelen in de toegang tot middelen bijvoorbeeld buiten de ziekenhuiszorg om.

Vrouwen met meer dan één kind (maar maximaal vier) hebben meerdere zwangerschappen doorstaan. Dat is voor de onderzoekers een teken van goede gezondheid. Van hieruit kunnen zij concluderen dat ook deze vrouwen een grotere kans hebben op het bereiken van de leeftijd van negentig jaar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids