Normal_zwanger_zwangerschap_baby_moeder

Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen hebben ontdekt dat een hoge dosis visolie in het laatste trimester van de zwangerschap de kans op astma bij het kind verkleint. Van de vrouwen die tijdens het onderzoek visolie slikten, kreeg 16,9 procent van de kinderen op driejarige leeftijd last van astma. Kinderen waarvan hun moeders geen visolie slikten, kampten vaker met astma. Dat meldt NU.nl.

Tijdens het onderzoek slikte de helft van de vrouwen een extra hoge dosis visolie en de andere helft kreeg placebo’s. Vrouwen die visolie moesten slikken, slikten dagelijks 2,4 gram. Dat is bijna twintig keer de normale hoeveelheid. Waar 16,9 procent van de kinderen met moeders die visolie slikten astma kreeg, kreeg 23,7 procent van de kinderen met moeders die placebo’s slikten astma op driejarige leeftijd.

Vooral vrouwen met lage niveaus van omega 3-vetzuren in hun lichaam hebben baat bij de visolie, zo blijkt uit het onderzoek onder ruim zevenhonderd vrouwen. Of het verband tussen visolie en astma echt zo sterk is, willen de onderzoekers nader bestuderen. Dit doen zij door het onderzoek nogmaals uit te voeren, waarbij de deelnemende vrouwen in een vroeger stadium van de zwangerschap visolie slikken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids