Normal_vader4235

Vandaag lobbyen 25 organisaties verenigd in ‘Vader zoekt verlof’ gezamenlijk voor drie maanden betaald vaderschapsverlof. De huidige regeling is niet toereikend vinden ze. Op dit moment krijgen vaders namelijk slechts twee dagen betaald verlof en hebben ze de mogelijkheid om drie dagen extra onbetaald verlof op te nemen. Dat melden BNR Nieuwsradio en Vader zoekt verlof. 

“We willen dat vaders net zolang als moeders de tijd kunnen doorbrengen met hun pasgeboren baby. Dat is drie maanden”, zegt campagneleider Ilse Smit in een gesprek met BNR. Als vaders inderdaad even lang verlof krijgen als moeders, gaat dat werkgevers ongeveer 200 miljoen euro per jaar kosten.

Volgens Smit valt dat bedrag wel mee. Op lange termijn gaat deze investering waarschijnlijk meer opleveren dan dat het kost. ‘Vader zoekt verlof’ verwacht namelijk dat het vaderschapsverlof leidt tot betere arbeidsparticipatie voor vrouwen.

“Wij adviseren een betaalde verlofperiode voor vaders van drie maanden, waarmee de periode voor mannen gelijk wordt aan de verlofperiode voor moeders, waarbij gestimuleerd wordt dat mannen en vrouwen dit verlof voor een groot gedeelte na elkaar opnemen. Daarmee wordt een gelijk speelveld gecreëerd voor vaders en moeders na de geboorte van hun kind als het gaat om arbeid en zorg”, zo schrijven de organisaties in een gezamenlijke brief aan informateur Schippers.

Aan ‘Vader zoekt verlof’ doen onder andere mee: Women Inc., Kenniscentrum Rutgers, Ouders van Nu, Het Kinderopvangfonds, Jonge Socialisten van de PvdA, de Jonge Democraten en FNV Jong. 

Door: Redactie Nationale Zorggids