Normal_baby_studie_studeren

Wie de baas is, is voor dreumesen van 17 maanden oud al te bepalen. De universiteit van Washington kwam onlangs met die conclusie naar buiten. Dat meldt Scientias.

De conclusie trokken de onderzoekers op basis van videobeelden die ze aan tachtig dreumesen lieten zien. In het filmpje zijn twee poppen te zien, waarvan er een dominant is. Nadat de kinderen het fragment zes keer hadden bekeken, werden andere filmpjes getoond. Daar kwam onder andere de pop in voor die niet dominant was. Deze pop kreeg in het filmpje meer legosteentjes dan de dominante pop. Dat wekte de aandacht van de dreumesen, omdat zij gemiddeld zeven seconden langer keken naar de video waarin de onderdanige pop wint van de dominante pop.

Hiermee concludeerden de onderzoekers dat de jonge kinderen verrast waren over de uitkomst van het filmpje. Dat is in lijn met hoe volwassenen reageren op onverwacht gedrag. Als iets gebeurt wat we niet gewend zijn, zijn we daar langer door geboeid. Volgens professor Jessica Sommerville geeft dat aan dat kinderen al heel vroeg in staat zijn om mensen en gebeurtenissen te rangschikken.

Of de dreumesen de dominante pop ook daadwerkelijk dominant vonden, staat echter niet vast. Deze pop zou door hun ogen ook gezien kunnen worden als meest competent of volhardend ten opzichte van de minder dominante pop, zegt studente Elizabeth Enright die betrokken is bij het onderzoek.

Door: Redactie Nationale Zorggids