Logo_logo_veilig_thuis

Veilig Thuis kreeg vorig jaar bijna honderd meldingen van verdenkingen van het Münchhausen by Proxy-syndroom - ook wel Pediatric Condition Falsification (PCF) genoemd. Een Vandaag besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan ouders die claimen hiervan ten onrechte beschuldigd te zijn. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Bij Münchhausen by Proxy/PCF maken de ouders - meestal de moeder - hun kind bewust ziek of verzinnen ze een bepaald ziektebeeld. Het is dan ook een zeer ernstige vorm van kindermishandeling. Vera Hooglugt van de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (Bvikz) staat ouders bij die hiervan verdacht worden. Zij ziet veel leed bij die gezinnen en vindt dat Nederland is doorgeslagen met melden.

EenVandaag sprak voor deze kritische uitzending met verschillende ouders. De gezinnen gaven aan de situatie als zeer bedreigend te ervaren en hebben moeite zich te verdedigen tegen de verdenking. Ze hebben het idee al schuldig te zijn bevonden als Veilig Thuis binnenkomt. De organisatie stelt ouders bovendien nergens van op de hoogte als zij een onderzoek naar de thuissituatie van een kind starten.

Door: Redactie Nationale Zorggids