© Nederlandse Brandwonden Stichting

Baby’s en peuters worden vaker dan andere leeftijdsgroepen met ernstige brandwonden opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 7 maanden vaker brandwonden oplopen, met een piek bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden. Op deze leeftijd ontwikkelt een kind vaardigheden als optrekken, (langs)lopen en het verkennen van de wereld in huis. Daardoor neemt het risico op brandwonden toe. Dat meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. 

’In bijna 90 procent van de ongevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals hete thee, koffie of (bad)water. Zelfs een klein scheutje hete thee kan al ernstige brandwonden veroorzaken’’, aldus Sonja Scholten – brandwondenarts in het brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis.

Als ouders beter voorbereid zijn op de ontwikkeling van hun kind én op de risico’s die daarmee samenhangen, zijn zij beter in staat risicovolle situaties te voorkomen. Uit een steekproef onder ouders blijkt dat vrijwel iedere ouder weet dat hete thee of koffie brandwonden kan veroorzaken bij kinderen. Tegelijkertijd geeft bijna driekwart van de ouders aan dat de kans dat het hún kind overkomt heel klein is. Een argument daarbij is dat ze hun kind verteld hebben dat het gevaarlijk is of dat ze hun kind goed genoeg kennen. Ouders overschatten het leervermogen van kleine kinderen, zegt de Brandwondenstichting. Onder de twee jaar zijn kinderen nog niet in staat de waarschuwingen te onthouden. Kinderen spelen, zijn nieuwsgierig en ontdekken.

De Nederlandse Brandwonden Stichting wil brandwonden bij jonge kinderen voorkomen. Vanaf 12 september start zij een voorlichtingscampagne waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind. Wil jij ook weten hoe je brandwonden kunt voorkomen bij jouw kind? Meld je dan nu aan voor de e-mailalert van de Nederlandse Brandwonden Stichting en ontvang nuttige tips en een gratis ‘Eerste hulp bij brandwonden’ boekje: https://nederlandse.brandwondenzorg.nl/aanmeldenboekje

Door: Redactie Nationale Zorggids