Normal_medicijnen-homeopathic332

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft haar Meester Kackadorisprijs 2017 toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).  De prijs is zaterdagmiddag 7 oktober uitgereikt op een symposium van de Vereniging over alternatieve behandelingen in de huisartsenpraktijk. Dit meldt de Vereniging tegen de Kwakzalverij. 

De KNOV ontvangt de prijs vanwege haar onkritische houding over alternatieve behandelingen door verloskundigen. Verloskundigen vervullen een belangrijke functie in de gezondheidszorg in ons land. Ze behoren vanuit dezelfde wetenschappelijke basis te werken als die waarop de reguliere geneeskunde van artsen en gynaecologen zich baseert, zo stelt het juryrapport. De meerderheid van de Nederlandse verloskundigen doet dat en beoefent zijn beroep op voorbeeldige wijze, aldus de jury. 
 
In de eerstelijns verloskunde worden echter met enige regelmaat dubieuze praktijken beoefend zoals onderwaterbevallingen, water-injecties of TENS als pijnstiller tijdens de baring en zelfs kwakzalverij zoals homeopathie, haptonomie, acupunctuur en moxa-branden (bij stuitligging). Ook schrijven sommige verloskundigen orthomoleculaire voedingssupplementen voor. De groep die zich te buiten gaat aan voornoemde hele en halve kwakzalverijen wordt door de KNOV niets in de weg gelegd, zo constateert de jury in haar rapport. Hoe ver de KNOV soms afdwaalt van het reguliere pad blijkt uit het feit dat zij op haar website verwijst naar folders van de Nederlandse Vereniging Klassieke Homeopathie over homeopathie tijdens de zwangerschap.
 
De Vereniging tegen de Kwakzalverij reikt de Meester Kackadorisprijs jaarlijks uit aan ‘instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van kwakzalverij in Nederland’. De meester Kackadorisprijs bestaat uit een diploma en een kunstwerk. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids