Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Een sjoemelende griffier heeft één van de stukken in de zaak baby Jairo geantedateerd. Het Gerechtshof in Arnhem heeft daarom bepaald dat de rechtszaak moet plaatsvinden in Amsterdam. Hierom hadden advocaten gevraagd. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Baby Jairo overleed in augustus 2010 in het ziekenhuis aan een ontsteking na een darmperforatie. Dat letsel kon volgens artsen alleen zijn ontstaan door een harde stomp in de buik van de baby. Na zijn dood bleek dat het kind ook een gebroken beentje en gebroken ribben had. De baby brak eerder al zijn andere been en had regelmatig blauwe plekken en kneuzingen.

De ouders van het jongetje werden snel aangemerkt als verdachte, maar gedurende het onderzoek naar de dood van Jairo werden diverse fouten gemaakt. Zo liet justitie het sectierapport pas maanden na dato lezen aan de ouders, zette het de moeder onder zware druk en hingen de huizen van de ouders én grootouders van de overleden jongen vol met afluisterapparatuur. Zodoende wees de rechter vervolging van de ouders af. In hoger beroep besloot deze echter alsnog over te gaan op vervolging van de vader. Vorig jaar oktober werd hem een celstraf van drie jaar en tien maanden opgelegd.

Door het gesjoemel van de griffier, leek het er even op dat de vader alsnog vrij zou komen. De griffier liet de officier van justitie, die in hoger beroep wilde tegen vader én moeder, alleen de akte van de moeder ondertekenen. Later, toen hij de fout (al dan niet opzettelijk) ontdekte, liet hij het document antedateren.

Een hoger beroep moet vertellen wat er uiteindelijk met de 27-jarige man moet gebeuren. Deze gaat dus plaatsvinden in Amsterdam in plaats van in Arnhem, omdat de frauderende griffier nog steeds bij de  Arnhemse rechtbank werkzaam is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids