Normal_echo_zwanger

Zwangere niet-Nederlandse vrouwen die de taal slechts beperkt beheersen, missen vaak informatie als het gaat om het nationale prenatale screeningsprogramma, waarin bijvoorbeeld de combinatietest of 20-weken echo zitten. Het gaat met name om een gebrek aan informatievoorziening, stellen onderzoekers, waardoor niet-Nederlandse vrouwen minder vaak gebruikmaken van de mogelijkheden. Dat meldt Vakblad Vroeg. 

Vrouwen met een eerste generatie immigratieachtergrond missen informatie over de prenatale screeningsmogelijkheden. Dit gaat al beter bij de tweede generatie, die dus ook vaker gebruikmaakt van onder meer de combinatietest en 20-weken echo. De onderzoekers koppelden de taalvaardigheden los van de achtergrond van de vrouwen en daaruit bleek ook dat zwangere vrouwen die de Nederlandse taal niet goed beheersten, minder vaak prenatale screeningsmogelijkheden krijgen aangeboden.

De Gezondheidsraad vindt dat iedereen die dat nodig heeft, toegang moet hebben tot het nationale prenatale screeningsprogramma. De bevindingen van de onderzoekers laten echter zien dat niet iedereen hier toegang tot heeft. 

Door: Redactie Nationale Zorggids