Normal_zwanger1

Het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar zwangere vrouwen met overgewicht en de gevolgen daarvan op het kinderhart en de placenta. De Hartstichting steunt hoofdonderzoeker Romy Gaillard hierbij met een bijdrage van ongeveer 240.000 euro. Binnen het onderzoek, dat drie jaar gaat duren, wil Gaillard uitzoeken wat het effect van gezond eten tijdens de zwangerschap is op het overgewicht en de negatieve gevolgen daarvan op het kinderhart. Dat meldt de Hartstichting. 

“Elk kind verdient een goede start. Maar als je moeder overgewicht heeft als ze zwanger van je is, is die start mogelijk niet optimaal. Je hebt dan een verhoogde kans om zelf later ook te zwaar te worden, en een hart- of vaatziekte te krijgen”, legt Gaillard uit. Vrouwen met overgewicht geven aan hun kindje namelijk vet en suiker door via de placenta. Dit kan leiden tot een verdikte hartspier bij jonge kinderen of op latere leeftijd.

Tijdens haar onderzoek bekijkt Gaillard naar de grootte van en het aantal bloedvaatjes in de placenta. Van het hart van het ongeboren kindje zullen diverse 3D-echo’s gemaakt worden en na de geboorte ondergaat het kindje een MRI-scan voor het hart.

De onderzoekster gaat tevens aan de slag met vrouwen met een kinderwens of vrouwen die net zwanger zijn. In totaal doen hier zevenhonderd vrouwen aan mee, waarvan de helft gezonde, onverzadigde vetten en minder suikers moet gaan eten. Niet zodat vrouwen tijdens hun zwangerschap gewicht verliezen, maar om het kindje te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Het uiteindelijke doel is om de gezondheid van het kindje te verbeteren via gezonde voeding van de moeder. 

Door: Redactie Nationale Zorggids