Normal_zwanger1

Bij het BNN-programma Vier Handen op één Buik staan de belangen van de toekomstige moeders lang niet altijd voorop. Deelnemers ondertekenen strikte contracten, waarmee ze veel opgeven. Voor deelname krijgen ze 750 euro. Deelnemers die willen stoppen, moeten daarvoor 5.000 euro betalen en ze mogen de media niet zomaar te woord staan. Dit meldt NOS op basis van berichtgeving in de NRC. 

Vier Handen op één  Buik volgt kwetsbare zwangere tieners en begeleidt hen zogezegd tijdens de zwangerschap, de bevalling en erna. NRC sprak met vier van hen. De meiden zeggen zich misleid te voelen. Als er geen boete op stond, hadden drie vrouwen zich teruggetrokken, zo vertellen ze.

Tot aan vorig seizoen kregen de deelnemers vooraf geen inzage in de beelden. Dat betekende dat ruzies, twijfels en andere problemen zomaar in beeld gebracht werden. BNN vergoedde bij één stel een dna-test om vast te stellen wie de vader van de baby was, mits de uitslag ervan op televisie kwam. Eén van de deelnemers stelt bovendien dat hulpverlening helemaal niet voorop staat en dat de programmamakers enkel de problemen uitlichten en versterken.

BNNVARA zegt in een persbericht hierover: “BNNVARA komt in dit artikel als omroep erg zakelijk en weinig invoelend over, terwijl dit programma en deelnemers daaraan ons zeer aan het hart gaan. Juist omdat we ons bewust zijn van de kwetsbaarheid van deze meiden met wie we het programma maken vinden we het belangrijk te benadrukken dat dit programma integer en met zorg gemaakt wordt.” Het programma zal nu een evaluatie ondergaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids