Normal_anticonceptie__anticonceptiepil

Wegens het aanhoudende tekort aan de anticonceptiepil Microgynon 30 mogen apothekers, fabrikanten en groothandels nog tot zeker medio december alternatieven hiervoor leveren. Wel moeten deze alternatieven uit andere EU-lidstaten komen of vergelijkbaar zijn met Microgynon 30, aldus de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Vrouwen die met de pil gestopt zijn, bieden ondertussen hun overgebleven strips aan op Marktplaats, soms voor 15 euro per stuk. Normaal gesproken kosten drie strips tussen de 6 en 12 euro. Dit melden Metro en RTL Nieuws.

“Schandalig dat mensen misbruik maken van de situatie. Het is ook schandalig dat de minister er niet in slaagt de voorraden weer aan te vullen. Het is zijn verantwoordelijkheid dat een op zich eenvoudig geneesmiddel als de anticonceptiepil voor iedereen verkrijgbaar is”, zegt een verontwaardigde Lilianne Ploumen (PvdA) tegen RTL Nieuws.

Kenniscentrum Rutgers deelt Ploumens zorgen. Vrouwen die hun anticonceptie lukraak online kopen, weten niet wat de kwaliteit van het product is. Bovendien zijn de prijzen op Marktplaats onbetaalbaar. Rutgers raadt het vrouwen daarom af om online op zoek te gaan naar de anticonceptiepil. 

Door: Redactie Nationale Zorggids