Normal_knuffel__kind__troost

De ouders van de in 2010 overleden baby Jairo zijn er na 8,5 jaar nog altijd niet in geslaagd om precies te vertellen wat er is gebeurd met hun zoontje. In de rechtbank in Amsterdam wilden de 29 jarige vader en de 28-jarige moeder zelf geen vragen beantwoorden over de mogelijk gewelddadige dood van hun zoon. Het vermoeden is dat de jongen zo ernstig is mishandeld, dat hij kwam te overlijden. Dit meldt De Gelderlander.

In 2016 werd de vader veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 maanden. Hij zou verantwoordelijk zijn voor dusdanige mishandeling, dat zijn zoon Jairo overleed. De man zegt onterecht veroordeeld te zijn en tekende hoger beroep aan. Moeder werd door de rechtbank vrijgesproken.

Laatste kans

De zaak wordt nu in het gerechtshof van Amsterdam behandeld. De voorzitter van het hof stelt dat er grote onduidelijkheden in het dossier zitten. “Het is uw laatste gelegenheid om te vertellen wat er is gebeurd”, aldus de voorzitter. Door fouten met de betekening van het hoger beroep, is de zaak vertraagd. Moeder zegt niet te kunnen rouwen zolang zij en de vader verantwoordelijk worden gehouden.

Veel letsel

Baby Jairo heeft in zijn korte leven veel letsel opgelopen. Toen de jongen zes weken oud was, had hij al een blauw oog. Zijn linkerbeen was gebroken toen Jairo slechts twee maanden oud was en drie maanden later had hij blauwe plekken op zijn borstkas. In augustus 2010 werd de baby in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen. Daar werd ook een darmperforatie geconstateerd, dat volgens deskundigen veroorzaakt kan worden door harde klappen. Het gezin stond enige tijd onder toezicht van jeugdzorg.

Door: Nationale Zorggids