Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: UMC Utrecht opent calamiteitenhospitaal na schietpartij, terugroepactie potentieel gevaarlijk bloeddrukmedicijn en tuchtcollege zet berisping arts om in waarschuwing. 

Maandag: UMC Utrecht opent calamiteitenhospitaal

Maandagochtend heeft het UMC Utrecht een halfuur na de schietpartij in Utrecht het Calamiteitenhospitaal geopend. Dit hospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

Dinsdag: Minder rokers en drinkers, maar nog lang niet in de buurt van doel Preventieakkoord

In 2018 gaf 22,4 procent van de volwassenen aan weleens te roken. Volgens de door hen zelf opgegeven alcoholconsumptie was 8,2 procent een overmatige drinker en had 50,2 procent overgewicht. Het aantal rokers en drinkers is lager  dan in 2014, maar er is niets veranderd in het aantal mensen dat te zwaar is.
De aandelen rokers, overmatige en zware drinkers én mensen met overgewicht en obesitas liggen in 2018 nog ver boven de in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 gestelde doelen.

Woensdag: Inspectie roept wederom bloeddrukmedicijn terug

Voor de tweede keer in een relatief kort tijdsbestek, roept de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een bloeddrukmedicijn terug vanwege vervuiling met een kankerverwekkende stof. De medicijnen van Apotex en Accord worden geproduceerd in India en daar is dan ook de stof NMBA in de pillen terechtgekomen. Patiënten zijn ongerust en vragen zich af waarom farmaceuten het risico nemen om hun producten in China of India te laten produceren, terwijl ze het daar minder nauw nemen met de veiligheidsvoorschriften.

Donderdag: Berisping wordt waarschuwing voor arts die euthanasie verleende

Een Haagse arts die onzorgvuldig handelde bij het verlenen van euthanasie aan een patiënte met zeer ernstige dementie, komt er vanaf met een waarschuwing van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Hiermee is de eerder opgelegde berisping door het Regionaal Tuchtcollege teniet gedaan.

Vrijdag: Bredase minima boos op gemeente

Bredase minima zijn boos op de gemeente over de manier waarop het omgaat met het ongebruikte eigen risico-budget. Ze stappen mogelijk naar de rechter als de gemeente hen het geld niet retour stuurt. Breda noemt het echter een logisch gevolg. Immers, het eigen risico schiet de gemeente zelf voor. 

Door: Nationale Zorggids