Beeld: Takeaway

Zwangere vrouwen die door het eten van rauwe vleesproducten, en dan vooral filet americain, toxoplasmose krijgen, hebben een verhoogde kans op miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij het kind. Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose waarbij het bij iets minder dan de helft gaat om aangeboren afwijkingen. Circa 50 procent van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten. Wanneer filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, wordt een Toxoplasma infectie voorkomen. Dit meldt RIVM.

Door deze infectie te voorkomen, daalt de ziektelast van toxoplasmose, dalen de zorgkosten, de kosten van speciaal onderwijs én kosten door productiviteitsverliezen, zo concludeert RIVM. Vooral het invriezen van filet americain is gunstig, omdat consumptie van dit vleesproduct één van de belangrijkste risico’s is op het krijgen van toxoplasmose door het eten van vlees.

Chronische gevolgen

De kosten van de interventie (hoger stroomverbruik om het vleesproduct af te koelen) zijn veel minder dan de opbrengsten. De netto opbrengsten zijn naar schatting 10 tot 30 miljoen euro per jaar, waarbij het overgrote deel van de opbrengsten schuilt in verbeterde kwaliteit van leven doordat de chronische gevolgen van toxoplasmose vermeden worden.

Ernstige gevolgen

Toxoplasmose geeft bij het merendeel van de geïnfecteerde mensen weinig klachten maar kan bij mensen met een ernstig onderliggende lijden zoals kanker, de ziekte van Crohn, orgaantransplantaties en natuurlijk bij zwangere vrouwen ernstige gevolgen hebben.

Door: Nationale Zorggids
Beeld: Takeaway