Normal_zwanger

Onderzoeksproject Generation R Next, verbonden aan het Erasmus MC, start volgend jaar met een grootschalig onderzoek naar het effectief adviseren van aanstaande moeders over bijvoorbeeld de gevaren van roken, drugs en alcohol. Dit meldt NRC.

Aanstaande moeders weten vaak wel dat roken en drinken gevaarlijk kan zijn en dat foliumzuur geslikt moet worden, maar niet iedereen houdt zich aan de voorgeschreven adviezen. Binnen het nieuwe onderzoek wordt de deelnemende groep vrouwen in tweeën gedeeld. De ene groep zal een nieuw traject starten, met een adviesstrategie op basis van nieuwe inzichten. De andere groep krijgt het standaardadvies over de gevaren van onder meer roken, drinken en drugs. Het doel is om te achterhalen welke groep vrouwen adviezen beter opvolgt.

Hoe kunnen we wél voor gedragsverandering zorgen?

Kinderarts en onderzoeksleider Vincent Jaddoe van Generation R Next wil weten wat medici kunnen doen zodat vrouwen wél luisteren en adviezen toepassen op hun eigen leven. “Zodat we in de toekomst vrouwen nog beter kunnen ondersteunen om optimaal zwanger te worden en te zijn.”

Door: Nationale Zorggids