Normal_zwanger_zwangerschap

Een zwangerschap langer laten doorgaan dan 42 weken verhoogt het risico op babysterfte. Daarom adviseren Zweedse onderzoekers om standaard na 41 weken de bevalling in te leiden. Zij komen tot dit advies nadat zes baby’s na een zwangerschap van meer dan 42 weken dood ter wereld kwamen. In Zweden is inleiden na 42 weken de standaard, in Nederland hangt het af wie de zorgverlener is. Maar ook hier komt inleiden na week 42 van de zwangerschap regelmatig voor. Dit meldt NOS.

De onderzoekers zagen een groep van 1.300 zwangere vrouwen na 41 weken ingeleid worden en een even grote groep die na 42 weken werd ingeleid. Bij de eerste groep kwamen alle baby’s levend ter wereld, maar bij de tweede groep redden zes baby’s het helaas niet. Vijf werden dood geboren en de zesde overleed kort nadat hij het levenslicht zag.

Verklaring voor overlijden

Bij vier baby’s kon men geen verklaring vinden voor het overlijden en eentje had een aangeboren hartafwijking waarmee te leven was geweest. Het kindje dat vlak na de bevalling overleed had door gebrek aan zuurstof een hersenbeschadiging opgelopen.

Of de richtlijnen in Nederland worden aangepast, hangt af van de uitkomst van het gesprek tussen beroepsvereniging NVOG (gynaecologen) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen. 

Door: Nationale Zorggids