Gunstige darmflora vermindert kans op allergieën

Een gunstige darmflora bij zeer jonge kinderen verkleint de kans op het ontwikkelen van allergieën. Goede darmbacteriën die ontstekingsremmende metabolieten achterlaten in het darmstelsel zijn veel meer aanwezig bij niet-allergische kinderen. Dat blijkt uit langlopend onderzoek van Maastrichtse wetenschappers naar de darmflora van 400 jonge kinderen. De studie werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met het universitair ziekenhuis Charité in de Duitse hoofdstad Berlijn. De bevindingen zijn afgelopen weekend gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology. Dit meldt Maastricht UMC+.

Totale ontwikkeling darmflora onderzoeken

Microbioloog en hoofdonderzoeker John Penders van de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ analyseerde ruim 1500 poepmonsters van de Berlijnse kinderen. Hij richtte zich met name op monsters uit de eerste 31 levensweken van de baby's. "Die periode is cruciaal voor de ontwikkeling van het immuunsysteem", legt Penders uit. Andere onderzoeken naar darmflora bij jonge kinderen richtten zich op één vast moment. Omdat darmflora's op jonge leeftijd nog volop in ontwikkeling zijn, wilden de onderzoekers juist de totale ontwikkeling in kaart brengen.

Twee factoren dragen bij aan ontwikkeling gunstige darmflora bij zuigelingen 

Een gunstige darmflora wordt mede bepaald door een hoge diversiteit van de aanwezige bacteriën. Maar hoe weet je of een klein kind over zo'n hoge diversiteit aan darmbacteriën beschikt? "Wij vonden dat twee factoren duidelijk bijdragen aan de ontwikkeling van een gunstige darmflora bij zuigelingen", zegt Penders. "Ten eerste maakt het verschil of kinderen vaginaal ter wereld zijn gekomen dan wel via een keizersnede. Daarnaast speelt met name de duur van borstvoeding een rol."

Voedingsinterventies

Penders wil in een vervolgstudie onderzoeken of voedingsinterventies de darmflora van baby's kan verbeteren en daarmee de kans op allergieën kan verkleinen. Een gevarieerd en vezelrijk voedingspatroon kan hierbij een rol spelen. Zo'n voedingsinterventie zou al tijdens de zwangerschap kunnen plaatsvinden. Kinderen ontvangen namelijk tijdens de geboorte veel darmbacteriën van hun moeder en de ontstekingsremmende metabolieten kunnen zelfs al voor de geboorte van moeder op kind worden overgedragen."

Door: Nationale Zorggids