Normal_zwanger__zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt niet alleen meer voor vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten), maar ook voor gezonde zwangere vrouwen. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen. Dit meldt het RIVM. 

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Vooral als ze een onderliggende ziekte hebben. Daarom was het advies tot nu toe om alleen zwangeren met onderliggende aandoeningen te vaccineren. Inmiddels heeft de Verenigde Staten laten zien dat vaccineren met mRNA-vaccins ook veilig is voor zwangere vrouwen. Daar zijn inmiddels meer dan 90.000 zwangeren ingeënt met een vaccin van Pfizer of Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld.

mRNA-vaccins

Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden – zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin. Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is op dit moment nog onvoldoende bekend. Het vaccin van AstraZeneca wordt gebruikt voor mensen boven de 60 jaar.

Door: Nationale Zorggids