Normal_te_vroeg_geboren_baby_die_nog_niet_zelfstandig_drinkt_mag_eerder_naar_huis

Te vroeg geboren baby’s in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond mogen sinds afgelopen zomer eerder naar huis. Kindjes die stabiel zijn en goed groeien, maar nog niet zelfstandig kunnen drinken, mogen naar huis met een sonde. Ouders leren in het ziekenhuis om hun kindje sondevoeding te geven. Dt meldt Elkerliek. 

Veel ouders van prematuur geboren kindjes geven aan zo snel mogelijk naar huis te willen als hun kindje gezond genoeg is verklaard. Sommige ouders verblijven tegen die tijd al weken- of soms maandenlang in het ziekenhuis. Uit onderzoek van verpleegkundig specialisten Neonatologie van Elkerliek blijkt dat het verantwoord is om ouders met hun kindje naar huis sturen als de enige benodigde zorg nog sondevoeding is. 

Thuiszorg

Ouders worden vooraf goed geïnformeerd over het mee naar huis nemen van een baby met sonde. De thuiszorg komt daarna dagelijks langs, als ouders dat willen. Bij vragen of zorgen, kunnen ze dag en nacht naar het ziekenhuis bellen. Gaat het slangetje voor de sondevoeding eruit, dan komt de thuiszorg dit opnieuw plaatsen. “Het is belangrijk dat dat goed gebeurt, zodat de slang ook echt in de maag uitmondt.” Na de eerste week thuis, moeten ouder en kind naar de zuigelingenpoli voor een controle.

Toekomstplannen

Meer dan twintig baby’s mochten op deze manier naar huis. Ouders zijn hier heel tevreden over. Elkerliek bekijkt ook de mogelijkheden om kindjes die alleen antibiotica via het infuus nodig hebben, eerder naar huis te sturen. Ook verkent het ziekenhuis de mogelijkheid om baby’s met geelzicht thuis fototherapie te laten ondergaan. Daar zijn tegenwoordig speciale thuisbedjes voor.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky