Plannen voor aanpassingen kinderopvang niet overal goed ontvange

Branchevereniging in de kinderopvang zijn niet allemaal even enthousiast over de plannen van minister Karien van Gennip om de problemen in de sector op te lossen. In het plan van de minister staat onder meer dat ze woensdag en vrijdag goedkoper wil maken, om ze zo populairdere opvangdagen te maken. Ook kan er een efficiëntieslag gemaakt worden met nieuwkomers. Hoewel alle hulp welkom is, vindt BOinK dat er véél meer nodig is om de problemen aan te pakken. Dit meldt NOS.

Het is bijvoorbeeld mooi dat Van Gennip de woensdagen en vrijdagen goedkoper wil maken, maar ouders moeten dan wel op die dagen kunnen werken zodat opvang daadwerkelijk nodig is. Dat betekent dat heel werkgevend Nederland daarvoor moet zorgen.

Groepshulp kinderopvang

Verder is het het plan om nieuwkomers zonder diploma in te zetten als groepshulp, voor bijvoorbeeld huishoudelijke taken. Belangenvereniging BOinK verwacht daar niet veel van. Voorzitter Jellesma vraagt zich vooral af waar die groepshulp dan vandaan moet komen. “Want die mensen worden ook gezocht in de zorg en de horeca.” Als het aan hem ligt worden de opvangdagen korter en komt er daarmee ook een einde aan vroege en late diensten in de kinderopvang. Het is verder aan de overheid om ervoor te zorgen dat medewerkers maandelijks netto meer gaan verdienen.

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang ziet de inzet van de groepshulp wel zitten en weet ook dat er binnen een pilot in Brabant positieve resultaten mee zijn behaald.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky