Onderzoek naar geboortezorg Zoetermeer na kritiek toch door extern bureau

Het plan was dat het HagaZiekenhuis het onderzoek naar de toekomst van de geboortezorg in Zoetermeer zelf zou uitvoeren, maar besteedt dit nu toch uit bij een extern bureau. Gemeente Zoetermeer en verloskundigen vreesden voor belangenverstrengeling. Dit meldt Omroep West.

In het voormalige LangeLand Ziekenhuis (HagaZiekenhuis Zoetermeer) is er veel onzekerheid over de toekomst van de aute geboortezorg. Jaarlijks vinden er in Zoetermeer ongeveer 1.200 bevallingen plaats, wat niet genoeg zou zijn om een hele afdeling open te houden. De geboortezorg is namelijk prijzig en er zijn 24 uur per dag mensen nodig die bevallende vrouwen moeten kunnen opvangen.

Integer

HagaZiekenhuis zou hier onderzoek naar doen, maar de gemeente Zoetermeer was hierop tegen. Naar aanleiding van de kritiek van de gemeente en verloskundigen, heeft het ziekenhuis een extern bureau ingeschakeld voor onderzoek naar de toekomst van de geboortezorg. “Met dit besluit laat het Haga zien dat ze die zorgen van ons serieus nemen. Ook laat het zien dat het ziekenhuisbestuur transparant en integer met de zorgen van onze inwoners omgaat”, aldus wethouder Ingeborg ter Laak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky