Handige zorggadgets voor ouderen slechts door een enkeling omarmd

Zorggadgets voor ouderen kunnen ervoor zorgen dat ze langer thuis blijven wonen, maar niet iedereen is even enthousiast. In Zoetermeer is er volop aandacht voor zorgtechnologie en laten studenten Verpleegkundige om de twee weken aan ouderen zien welke gadgets zij eventueel kunnen gebruiken, zoals een apparaatje dat steunkousen oprolt en aantrekt, een robot die helpt bij fysiotherapie of een smartwatch, bloeddrukmeter en saturatiemeter die allemaal aan apps zijn gekoppeld. Dit meldt Omroep West. 

Woonzorgcentrum Leyens in Zoetermeer heeft een ruimte beschikbaar gesteld waar zorgstudenten tweemaal per maand zorgapparaatjes kunnen laten zien. Zo is er de HelpSoq die steunkousen kan oprollen en aantrekken. Sommige ouderen die de technologie zien, zijn hier blij mee: “Ik ben eigenlijk verbaasd over alles wat ik hier zie. Hoe technologie kan helpen bij langer zelfstandig thuis blijven wonen.” Sommige ouderen hebben de technologie helemaal omarmd, maar anderen zitten er niet op te wachten. Een longpatiënt met IT-achtergrond snapt dat wel en ziet toch enige terughoudendheid bij ouderen die liever met een arts praten.

Menselijk contact

Terwijl mbo-studente Nouhaila een robot laat zien die kan helpen bij fysiotherapie of mee kan dansen, stuit op wat gezucht van een oudere mevrouw. “Hier word ik heel verdrietig van. Waar is het menselijk contact?’, vraagt zij zich af. Een begrijpelijke reactie, vinden de studenten, maar tegelijkertijd zien zij ook dat deze hulpmiddelen er juist voor zorgen dat er meer tijd is voor menselijk contact.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky