Vrouwen met rollator

UTRECHT - Met de hervorming van de AWBZ moeten ouderen steeds langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Omdat dit echter in de praktijk niet altijd blijkt te kunnen, moet er volgens belangenorganisatie voor senioren ANBO en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) meer samenwerking komen op lokaal niveau.

Dit blijkt uit onderzoek van de organisaties, die gesprekken voerden met zorginstellingen en ouderen en mantelzorgers ondervroegen op de grens van zelfstandig wonen naar het wonen in een zorginstelling.

Ouderen met een lichte zorgvraag komen nu nog in aanmerking om naar een verzorgingstehuis te gaan als ze niet meer zelfstandig kunnen wonen. Volgend jaar worden de toegangseisen tot dergelijke tehuizen verscherpt en krijgen deze ouderen mogelijk een indicatie voor thuiszorg.

Om passende zorg te kunnen bieden aan deze doelgroep is het volgens de ANBO en de NPCF van belang dat seniorenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties op lokaal niveau gaan samenwerken. Er zouden vooral meer gelijkvloerse rollator- of rolstoeltoegankelijke woningen moeten komen.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten