Bezuinigingen, thuiszorg, verzacht

HILVERSUM - De PvdA en VVD willen de bezuinigingen op de thuiszorg verzachten om steun van de oppositie te krijgen voor de bezuinigingen op de langdurige zorg. Om dit te bewerkstelligen wil staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) voorstellen om geld te verschuiven vanuit het budget van chronisch zieken en gehandicapten naar de thuiszorg. Dat meldt de NOS.

Hierdoor kunnen bij de bezuinigingen op de AWBZ mogelijk meer mensen gebruik blijven maken van de thuishulp. De coalitiepartijen zouden bereid zijn daarvoor maximaal 750 miljoen euro in te zetten. De plannen moeten overigens nog gepresenteerd worden door de staatssecretaris.

Bij de overgang van de AWBZ-zorg van rijk naar gemeenten wil het kabinet flink bezuinigen. Er is nog maar een kwart van het huidige budget beschikbaar voor zaken als huishoudelijke hulp, hulp bij het aankleden en maaltijdvoorzieningen. Gemeenten mogen straks zelf bepalen wie welke hulp krijgt. Hierbij zou het in de plannen nieuw zijn dat zij het grootste deel van de zorgsubsidie inkomensafhankelijk mogen uitkeren.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal