Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

In opdracht van Alzheimer Nederland heeft zorgorganisatie Vilans een Zorgstandaard voor de behandeling van dementiepatiënten ontwikkeld. De Zorgstandaard beschrijft welke zorg effectief en en zinvol is. Zowel een versie voor professionals als een publieksversie werden donderdag gepubliceerd. Dit meldt Vilans.

De Zorgstandaard behandelt vragen over zorg, welzijn en behandeling bij dementie. De richtlijnen zijn gebaseerd op de laatste stand van zaken van wetenschappelijk onderzoek rond dementie. Ook de wensen van patiënten en mantelzorgers en de ervaring van professionele zorgverleners werden meegenomen. De Zorgstandaard is gebaseerd op de ervaring van professionele zorgverleners over wat werkt en wat niet in de zorg voor dementerenden. Voor patiënten en hun naasten is een verkorte versie uitgebracht waarin zij kunnen lezen wat ze mogen verwachten van zorgprofessionals en wat ze zelf kunnen doen.

Aan de totstandkoming van de richtlijnen werkten 29 organisaties mee. Het ministerie van VWS financierde het project. De Zorgstandaard is aangeboden voor registratie bij het Kwaliteitsinstituut Zorg.

© Nationale Zorggids