Normal_tango_koppel_couple_dans_ouderen_geluk_familie

Ouderen met een AOW-uitkering die samenwonen maar wel hun eigen (huur)huis hebben waarvoor zij de kosten betalen, worden voortaan gezien als niet-samenwonend. Hierdoor ontvangen zij een hogere AOW-uitkering. Dit schrijft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Ongehuwde AOW-ers die een eigen (huur)woning hebben krijgen voortaan 70 procent AOW, ook als ze een partner hebben die ook eigen (huur)woning heeft.

Hiermee worden de regels eenvoudiger voor AOW-ers en zijn ze makkelijker uit te voeren door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De staatssecretaris verwacht begin volgend jaar het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aan te bieden. Dan komt er ook meer duidelijkheid over de precieze ingangsdatum van de nieuwe regels. Met dit voorstel gaat ongeveer 25 miljoen per jaar gemoeid.

Een AOW-er die alleen woont en een eigen huurwoning heeft, ontvangt een AOW-uitkering van 70 procent van het netto minimumloon. Een getrouwde of samenwonende AOW-er ontvangt 50 procent van het netto minimumloon.

© Nationale Zorggids