Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_bejaarden_cursus_computer_computeren

Senioren die regelmatig internet gebruiken blijken er een gezondere leefstijl op na te houden dan leeftijdsgenoten die nooit online zijn. Ook laten ze zich vaker controleren op darmkanker. Dat meldt Gezondheidsnet.

Dit zijn de conclusies uit onderzoek van de University College London, waaraan door bijna 6000 50-plussers werkt meegewerkt. Tussen 2001 en 2011 vulden ze elke twee jaar een vragenlijst in over hun fysieke en geestelijke gesteldheid. Ook werden gegevens verzameld over deelname aan onderzoeken naar borst- en darmkanker, het eetpatroon en internetgebruik. Van de ondervraagde 50-plussers gaf 41 procent aan nooit gebruik te maken van internet. Door 38 procent werd er sporadisch gesurft en 20 procent was regelmatig online.

​Het gebruik van internet blijkt geen invloed te hebben op de keuze van vrouwen om zich wel of niet te laten screenen op borstkanker. Wel laten de 50-plussers die regelmatig online zijn zich twee keer zo vaak controleren op darmkanker dan de ouderen die minder vaak online zijn. Ook lijken de gebruikers van internet een gezondere leefstijl te hebben: ze bewegen meer, eten vaker dagelijks groenten en fruit en roken minder vaak.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

© Nationale Zorggids