Normal_niersteen_operatie

Zelfs een klein beetje beweging kan al helpen bij het tegengaan van de vorming van nierstenen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, waarin het verband werd onderzocht tussen inname en verbruik van energie en de vorming van nierstenen. Dat meldt Gezondheidsnet.

Onderzoeker Mathew Sorensen van de Universiteit in Washington bestudeerde samen met zijn collega's 84.225 vrouwen na de overgang. Van deze vrouwen waren gegevens beschikbaar over voedingspatroon en beweeggedrag sinds 1990. De resultaten werden gepubliceerd in Journal of the American Society of Nephrology. Uit het onderzoek blijkt dat het risico op nierstenen omhoog gaat bij inname van teveel calorieën en obesitas. Bij vrouwen die meer dan 2200 kilocalorieën per dag nuttigden, verhoogde het risico op nierstenen met 42 procent. Obesitas blijkt een risicofactor voor de steenvorming. 'Bewustwording van de calorie-inname, op je gewicht letten en voldoende bewegen zijn belangrijk voor de algehele gezondheid', stelt Sorensen. 'Ook voor de nierstenen dus.'

Na correctie voor verschillende factoren, zoals BMI, concluderen de onderzoekers dat beweging het risico op nierstenen met 31 procent kan verlagen. 'Zelfs kleine hoeveelheden beweging verlagen het risico: je hoeft geen marathon te lopen', aldus Sorensen. Vrouwen zijn al gebaat bij ongeveer drie uur per week wandelen, vier uur tuinieren of een uur hardlopen.

Omdat voor het onderzoek alleen vrouwen na de overgang werden gescreend zal er meer onderzoek nodig zijn om te kunnen bepalen of de gevonden resultaten voor iedereen gelden.

© Nationale Zorggids