Normal_bejaarde_vrouw

Bijna de helft van de ouderen denkt goed uit de voeten te kunnen met de hervormingen in de langdurige zorg, waarbij wordt ingezet op meer 'eigen regie' en 'zelfredzaamheid'. Een op de vier senioren verwacht echter in de toekomst niet zonder ondersteuning te kunnen en heeft weinig vertrouwen in de eigen kracht. Dat komt naar voren uit de overzichtsstudie 'Ouderen van de toekomst', uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

In de studie wordt een beeld geschetst van de wensen en mogelijkheden voor wonen, welzijn en zorg van ouderen en toekomstige ouderen. Vanwege de vergrijzing en stijgende zorgkosten wordt de langdurige zorg ingrijpend hervormd. Volgens het NIVEL steunt deze hervorming op vier aannames: dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen, dat zij zelf meer willen en kunnen betalen voor ondersteuning en zorg, dat mantelzorg en vrijwilligerswerk professionele zorg grotendeels kunnen vervangen, en dat ouderen door technologie langer zelfstandig kunnen wonen.

Uit de studie blijkt dat deze aannames niet bij alle ouderen en toekomstige ouderen passen. Bijna de helft (46 procent) regelt zijn zaken graag zelf en zal geen problemen ondervinden van de hervormingen. Ruim een kwart (28 procent) heeft het gevoel zelf te kunnen beslissen over zijn leven, maar vindt ‘zelfredzaamheid’ niet zo belangrijk en wil als dat nodig wordt best ondersteuning. Er is echter ook een groep (26 procent) die niet uit de voeten kan met de hervormingen. Zij weten niet wat de mogelijkheden zijn om zelf zorg te regelen en hebben in veel gevallen ook minder mogelijkheden om een beroep te doen op familie en vrienden.

Programmaleider Anneke Francke van het NIVEL is van mening dat deze laatste groep beter in beeld moet worden gebracht, zodat zij passende ondersteuning kunnen krijgen. Ook moet er gezorgd worden voor een passend woningaanbod en betere facilitering voor mantelzorgers en vrijwilligers.

© Nationale Zorggids