Logo_trimbos

Prof. dr. Anne Margriet Pot, hoofd Programma Ouderen van het Trimbos-instituut en hoogleraar Ouderenpsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wordt de komende twee jaar uitgezonden naar de World Health Organization. Zij zal zich specifiek richten op langdurige zorg en dementie. Naast de ontwikkeling van een wereldwijde e-portal voor mantelzorgers van mensen met dementie, zal zij een bijdrage leveren aan het World Report on Ageing and Health. Dat meldt het Trimbos-instituut.

De ministers van Volksgezondheid van de acht belangrijkste industrielanden (G8) beloofden eind 2013 op een bijeenkomst in Londen dat ze samen de strijd tegen dementie op zouden pakken. Door de dubbele vergrijzing verdubbelt het aantal mensen met dementie in 2040 wereldwijd, terwijl er nog geen effectieve behandeling beschikbaar is.

De WHO werkt aan de ontwikkeling van de e-portal iSupport, een uitgebreid informatie-en communicatietechnologie (ICT) pakket voor mantelzorgers van mensen met dementie. Dit pakket bestaat uit zelfhulp, vaardigheidstraining en ondersteuning, om zo de hulpverlening aan deze doelgroep te optimaliseren op een schaalbare wijze. Het is de bedoeling om iSupport zo te ontwikkelen dat deze gemakkelijk kan worden aangepast en vertaald door landen wereldwijd.

Een andere belangrijke focus van prof. Dr. Pot is het World Report on Health and Ageing dat gepland staat voor de tweede helft van 2015. Dit rapport zal gericht zijn op het stimuleren van het zelfstandig functioneren van ouderen en het gezond ouder worden gedurende de hele levensloop.

© Nationale Zorggids