Logo_umcg
Francis Collins, een belangrijke adviseur van de Amerikaanse president Obama, brengt een bezoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Op 18 maart geeft hij een lezing over Healthy Ageing onderzoek in Amerika. Ook spreekt hij tijdens een wetenschappelijk minisymposium “From genetics to clinics” op 17 maart over het prematuur verouderingssyndroom; een zeldzame ziekte die maakt dat je versneld ouder wordt. Dit meldt het UMCG. 
 
Tijdens de lezing op 18 maart zal dr. Collins meer vertellen over de manier waarop in Amerika onderzoek wordt gedaan naar Healthy Ageing, oftewel Gezond Ouder Worden. Dit is eveneens het speerpunt van het UMCG. “In Amerika kennen ze dezelfde gezondheidsproblematiek als in Europa”, vertelt hoogleraar Genetica Cisca Wijmenga, die dr. Collins uitnodigde om naar Groningen te komen. “Mensen worden in Amerika ook steeds ouder maar leven niet per definitie gezonder. Het is interessant om te horen hoe dit land daarmee omgaat. UMCG heeft Healthy Ageing al sinds 2006 als speerpunt van onderzoek. NIH heeft dat thema nu benoemd tot rode draad in haar instituten. Wat kunnen we van deze ontwikkeling in Amerika leren? Hoe kunnen we nog meer samenwerken? De lezing zal veel inspiratie bieden.”
 
De dag voorafgaand aan de lezing, spreekt dr. Collins over zijn baanbrekende onderzoek naar het prematuur verouderingssyndroom: een zeldzame ziekte die maakt dat je versneld ouder wordt. “Dit is een prachtig voorbeeld van hoe een unieke patiëntengroep ons veel kan leren over veroudering”, zegt professor Wijmenga. “Dr. Collins werd geïnspireerd door deze ziekte en door zijn ontmoeting met patiënten. Hij wilde graag iets voor hen betekenen door het starten van een onderzoek en zal daar ook met liefde over vertellen.”
 
De Healthy Ageing lezing van dr. Collins vindt plaats op 18 maart van 12.00 tot 13.00 uur in het UMCG. 
 
© Nationale Zorggids