Normal_love-handles_buik_vet_obesitas_vetzucht_wiki_-c_

Mensen met overgewicht hebben later een kleinere kans op dementie. Dat blijkt uit onderzoek van Oxon Epidemiology en de Londen School of Hygiene and Tropical Medicin. Mensen met overgewicht hebben namelijk achttien procent minder kans op dementie en mensen met obesitas zelfs 24 procent. Dat meldt De Telegraaf. 

De onderzoekers analyseerden twintig jaar lang de medische gegevens van bijna twee miljoen mensen van gemiddeld vijftig jaar. Uit het onderzoek bleek ook dat mensen met ondergewicht 39 procent meer risico lopen op dementie vergeleken met mensen met een gezond gewicht.

De onderzoekers laten weten dat ze verrast zijn over de uitkomst van het onderzoek. “Deze uitkomst is precies het tegenovergestelde van de resultaten in zo'n beetje alle eerdere onderzoeken. Maar onze studie steekt er wel bovenuit qua steekproefgrootte en nauwkeurigheid”, zegt hoofdonderzoeker Nawab Qizilbvash. Hij benadrukt dat de uitkomst van dit onderzoek tegen het gezondheidsadvies ingaat. “Obesitas mag dan op dit gebied misschien een beschermend effect hebben, maar feit blijft dat veel te zware mensen vaak überhaupt niet lang genoeg leven om van zulke 'voordelen' te kunnen profiteren.”

© Nationale Zorggids