Normal_download__3_
De EXBELT-interventie is effectief. Dit concludeert de ouderencommissie van Vilans. Door implementatie van EXBELT kan het gebruik van bandenfixatie bij mensen met dementie stoppen. De interventie heeft tot doel om een verpleeghuis binnen twee jaar tijd geheel te laten stoppen met het gebruiken van de vrijheidsbeperkende maatregel bandenfixatie. Dit meldt Skipr. 
De interventie richt zich op het tegengaan van vrijheidsbeperkende maatregelen. Vier onderdelen uit EXBELT moeten er uiteindelijk toe leiden dat er een gedragsverandering binnen het verpleeghuis plaatsvindt. De interventie bestaat uit een scholingsprogramma voor zorgverleners, alternatieve interventies, verandering in beleid en het advies van consultants. Doel van EXBELT is om uiterlijk twee jaar na implementatie de bandenfixatie helemaal uit het beleid van een verpleeghuis te halen. De interventie is hierin bewezen effectief, aldus Vilans. Daarom is deze interventie nu online toegankelijk op de website van Vilans. 
 
In psychogeriatrische verpleeghuizen worden veel vrijheidsbeperkende maatregelen toegepast. Doel van deze maatregelen is zo goed als altijd het verhogen van de veiligheid van de dementerende bewoners. Bedhekken, bandenfixatie en rolstoelen met vaste tafelbladen zijn voorbeelden van vrijheidsbeperkingen. Deze middelen moeten vooral voorkomen dat de bewoners vallen. Uit onderzoek is echter gebleken dat bandenfixatie schade kan berokkenen en de bewoner er niet minder door valt. 
 
© Nationale Zorggids