Logo_logo_actiz

Bestuurders van en bewoners in verpleeghuizen voor ouderen en chronisch zieken maken zich zorgen om de geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op de langdurige zorg in 2017. Organisatie van zorgondernemers ActiZ schrijft in een brandbrief aan de politiek dat bij meer bezuinigingen basiszorg nog onmogelijk verantwoord geleverd kan worden. Alle investeringen in de kwaliteit zijn dan voor niets geweest, zo vreest de organisatie. Dat meldt Algemeen Dagblad.

ActiZ schrijft: “In deze kabinetsperiode is er al fors op het volume én op de tarieven in de langdurige zorg bezuinigd.” Daarbij kreeg de zwaardere zorg in de verpleeghuizen het extra te verduren doordat eerder besloten was de thuishulp deels te ontzien.

Staatssecretaris Van Rijn liet eerder weten dat hij ook geen bezuinigingen op de langdurige zorg wil zien, want dit komt voor de helft terecht bij de ouderen en de andere helft komt bij de gehandicapten. Volgens ActiZ zijn de grenzen van het haalbare nu bereikt. Vorige week sprak de Tweede Kamer over de brandbrief van ActiZ, want met name D66 wil hier meer duidelijkheid over. “Van Rijn geeft uitvoering aan de bezuinigingen. We horen nu vanuit ActiZ dat dit leidt tot grote problemen. Wij verwachten dan ook een oplossing van de staatssecretaris”, zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.