Normal_bejaarde_vrouw

Jaarlijks sterven duizenden 65-plussers na een val. In de nieuwe therapie Zicht op Evenwicht van de Universiteit Maastricht zoekt de zorgprofessional de oudere thuis op om daar 1-op-1 samen te werken aan vermindering van val-angst en verbetering van zijn of haar functioneren. Deze vorm van therapie zou valincidenten binnenshuis met dertig procent kunnen verminderen. Dit meldt Universiteit Maastricht. 

In de persoonlijke 'aan-huis-therapie' komt de zorgprofessional – veelal een verpleegkundige van de thuiszorg, of fysio- of ergotherapeut - drie keer op bezoek bij de oudere en heeft daarnaast vier keer telefonisch contact. Samen met de oudere zelf wordt bekeken wat het beste oefenprogramma is om mobieler te worden. De erkenningscommissie van het RIVM Centrum Gezond Leven heeft de interventie erkend op het allerhoogste niveau (Effectief: sterke aanwijzingen voor effectiviteit). Ook het Trimbos Instituut heeft Zicht op Evenwicht inmiddels aangemerkt als geschikte therapie.

Tanja Dorresteijn deed onderzoek naar de effectiviteit van deze therapie. "We hopen dat alle zorgverzekeraars nu spoedig de vergoeding voor de cursus in hun polissen opnemen.” De kosten voor de cursus zijn ongeveer 700 euro per deelnemer. Daar staat tegenover dat minder valincidenten en verbeterd functioneren ook een besparing op de hoge zorgkosten gerelateerd aan valincidenten opleveren. In 2014 bedroegen die kosten in Nederland nog 810 miljoen euro.

Ouderen die vallen, breken vaak een heup, arm of been en lopen niet zelden hoofdletsel of een hersenschudding op. Dorresteijn: "Alleen al die bezorgdheid om te vallen zorgt voor problemen. Ouderen komen de deur niet meer uit en als ze toch gaan, zijn ze soms zo onzeker dat ze uitgerekend daardoor eerder vallen. De meeste ouderen kunnen met de juiste begeleiding vaak toch meer dan ze denken. Zo kunnen ouderen mogelijk zonder professionele hulp zelf weer zelf douchen of boodschappen doen”.

© Nationale Zorggids