Logo_logo_technische_universiteit_tu_delft

De Technische Universiteit in Delft heeft een prototype ontwikkeld dat gebruikt kan worden als val-airbag voor ouderen. Ieder jaar worden vele duizenden 65-plussers in het ziekenhuis opgenomen nadat zij ongelukkig ten val zijn gekomen. Met de komst van een val-airbag is het mogelijk dat ouderen minder snel botten breken of met ander letsel naar het ziekenhuis moeten. Dit meldt Zorgvisie. 

In 2013 overleden 2.645 senioren als gevolg van een valpartij. In datzelfde jaar werden maar liefst 40.000 65-plussers opgenomen in het ziekenhuis omdat zij gewond zijn geraakt bij een val. De val-airbag van TU-Delft zou dat aantal in de toekomst kunnen verminderen. Zo'n 80.000 65-plussers bezochten in 2013 de Spoedeisende Hulp (SEH) na hun val. De verwachting is dat dit aantal alleen maar blijft stijgen en in 2030 ieder jaar zo'n 63.000 opnames en 130.000 bezoeken aan de SEH zullen plaatsvinden als gevolg van een valincident.

Het product is ontwikkeld door Heike Vallery van de TU-Delft, samen met collega's van de afdeling BioMechanical Engeneering en WOLK BV start-up. De speciale airbag zal worden uitgerust met een val-algoritme, dat kan voorspellen wanneer iemand gaat vallen. Zo wordt de airbag automatisch opgeblazen en breekt het de val. Vallery onderzoekt algoritmes die de instabiliteit van ouderen in kaart brengt. De vernieuwde versie van het val-algoritme moet binnen een jaar ingebouwd worden in de val-airbags.

De airbags voor senioren zullen geproduceerd worden door de Nederlandse start-up WOLK BV. De val-airbag kan gedragen worden onder bijna alle kleding, is comfortabel om rond de middel te dragen en is gemakkelijk in gebruik. Aan drie zijdes bevinden zich kussens, die openspringen wanneer iemand valt.

Door: Redactie Nationale Zorggids