Logo_universiteit_leiden__2_

De universiteit van Leiden beschikt over een nieuwe recordmicroscoop die het mogelijk maakt om nog nauwkeuriger naar de hersenen van Alzheimerpatiënten te kijken. Fysici van de universiteit hebben een methode ontwikkeld voor het bestuderen van materialen op atomair niveau, dat duizendmaal nauwkeuriger werkt dan methoden die nu gebruikt worden. Dit meldt New Scientist. 

De microscoop is uitgerust met een flinterdunne naald, die als een soort grammafoonplaatnaald over de ondergrond sleept. Hierdoor wordt het mogelijk om de hersenen van Alzheimerpatiënten heel nauwkeurig en op moleculair niveau te bekijken. Dit kan gebruikt worden voor medisch onderzoek. Ook kunnen quantummechanische effecten worden blootgelegd met het nieuwe systeem.

Het apparaat is een variant op de alom bekende MRI-scanner en werkt ook met magnetische resonantie. Het heet 'Magnetic Resonance Force Microscoop' en werkt bijzonder nauwkeurig. Om te voorkomen dat de naald te veel ruis oppikt van willekeurige beweging van deeltjes in het lichaam, wordt de naald gekoeld. Dit zorgt er voor dat de nauwkeurigheid van deze microscoop duizendmaal zo hoog ligt als methoden die men nu gebruikt bij onderzoek naar Alzheimer.

Door: Redactie Nationale Zorggids