Normal_strandweer

Vanaf dinsdag is het Nationaal Hitteplan actief in heel Nederland. Dit plan moet gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen (zoals ouderen en bewoners van gehandicaptenzorginstellingen en geestelijke gezondheidszorginstellingen) tijdens hittegolven beperken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) neemt extra maatregelen in het toezicht op zorginstellingen wanneer er een hittegolf is. Dat melden IGZ en RIVM.

Zo besteedt de inspectie tijdens haar bezoeken aan instellingen voor ouderenzorg, extra aandacht aan de uitvoering van het hitteprotocol. Als er signalen bij de inspectie binnenkomen dat dit protocol niet wordt nageleefd, dan neemt de inspectie met voorrang telefonisch contact op met de bestuurder van de instelling. Mocht een bestuurder zijn verantwoordelijkheid niet nemen om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af.

Het hitteplan blijft naar verwachting nog tot en met het weekend actief, liet RIVM gisteren weten. De waarschuwingscode geel van het KNMI blijft van kracht. Zolang het warme weer aanhoudt is er ook kans op smog door ozon. Vooral in het zuiden en zuidoosten van Nederland kan dit voorkomen. Dat betekent dat naar verwachting de luchtkwaliteit ‘slecht’ zal zijn volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich in spannen in de buitenlucht.

Het advies van RIVM voor komend weekend is om voldoende te drinken, dunne doch beschermende kleding te dragen, zonnebrandcrème aan te brengen en in de schaduw te blijven overdag. Het is verstandig om lichamelijke inspanning ‘s middags en in de vroege avond te beperken. Voor tips, advies of vragen over de gezondheid kunnen mensen terecht bij de huisarts of regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en social media zolang de hitte aanhoudt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids