Logo_th_8b01c82b528000fdf7c8c8452ae263b2_1444061998copyfnvsenioren_logo1

Het verwachte koopkrachtverlies voor ouderen in 2017, lijkt te worden gerepareerd. In het begrotingsoverleg van het kabinet zou besloten zijn dat gepensioneerden er volgend jaar iets bij krijgen. Uit een eerdere raming van het CPB stond deze groep nog 0,7 procent in de min voor 2017. Vakbond FNV is blij met de eerste berichten, maar op Prinsjesdag moet blijken hoe de cijfers er exact uitzien. Dat meldt FNV.

“Wij zijn blij dat het dreigende koopkrachtverlies wordt teruggedraaid. De groeiende ongelijkheid moet stoppen en we hebben meer structurele maatregelen nodig om de koopkracht van mensen met de laagste inkomens te verbeteren”, aldus FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

De afgelopen jaren hebben senioren flink ingeleverd qua koopkracht. Sinds 2010 een gemiddelde van 6,5 procent procent. Zij hebben, anders dan werkenden, niet geprofiteerd van compenserende maatregelen van het kabinet vorig jaar of cao-verhogingen. Dat verlies leek dus in 2017 verder op te gaan lopen. Door de verwachtte 1 procent procent verbetering in 2017 wordt iets op het verlies ingelopen. Kuin: “Het is even afwachten hoe de cijfers op Prinsjesdag er precies uit gaan zien, maar dat er meer nodig is, is duidelijk. Het eerder weggevallen bezuinigingsplan op de langdurige zorg en de verwachte koopkrachtverbetering voor 2017 bieden nog niet voldoende om armoede onder de groep minder koopkrachtige ouderen tegen te gaan.”

Ook rond de Tweede Kamerverkiezingen zal FNV Senioren scherp zijn op afspraken over koopkracht van ouderen. Er is een kieswijzer in de maak die de verschillende visies op en beloftes aan ouderen in kaart brengt. Ook wordt in de aanloop naar de verkiezingen door FNV Senioren op diverse plekken in Nederland acties georganiseerd.

FNV Senioren voert sinds dit jaar de campagne ‘De Kracht van Senioren’ om senioren onder de aandacht te brengen bij politici voor de Rijksbegroting 2017 en de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Ruim 63.000 duizend mensen tekenden al de petitie op www.dekrachtvansenioren.nl voor een betere koopkracht voor senioren. Ook organiseerde FNV Senioren een goedbezochte manifestatie in juni in Amersfoort. De campagne loopt door tot en met de kabinetsformatie volgend jaar.