Normal_huishoudelijke_hulp_thuiszorg_schoonmaken

De Groningse wethouder Ton Schroor van Zorg & Welzijn en de FNV blijven ruzie maken over de stand van zaken rondom thuiszorg in de gemeente Groningen. Over en weer worden verwijten gemaakt, maar niemand weet nu nog of de huishoudelijke hulp in de gemeente wel goed geregeld is. Veel inwoners kregen opeens veel minder uren voor huishoudelijke hulp, wat leidde tot actie van de FNV. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

De FNV organiseert spreekuren in de wijk Paddepoel, waar mensen samen kunnen komen om actie te ondernemen tegen de verlaging van de uren voor de thuiszorg. Daar hebben inmiddels zestig ouderen, zieken en mensen met een beperking zich gemeld. Gezamenlijk stappen zij naar de gemeente, waar keer op keer blijkt dat de mensen wel degelijk meer recht hebben op meer uren voor huishoudelijke hulp. FNV spreekt over een honderd procent successcore, wat inhoudt dat iedereen die tot nu toe meer uren heeft geëist, deze ook heeft gekregen.

Echter blijken deze cijfers overdreven, zo zegt Schroor. “Ruim 3.500 mensen in Groningen krijgen hulp in de huishouding. Een heel kleine groep is niet tevreden.” Deze inwoners kunnen gebruik maken van de WIJ-teams in de wijken, die hulp bieden bij het regelen van sociale voorzieningen. Volgens de wethouder zijn er hooguit 25 mensen die uiteindelijk meer uren hebben gekregen.

Voor inwoners die een beroep willen doen op huishoudelijke hulp, blijft de kwestie onduidelijk. Beide partijen gebruiken andere cijfers, waardoor niet helder wordt hoeveel mensen zijn gekort in hun uren, wie recht heeft op meer uren en wie daarvoor zelf actie heeft ondernomen. De FNV wil dat de gemeente Groningen op korte termijn nieuwe keukentafelgesprekken voert met alle cliënten. Dan moet duidelijk worden hoeveel uren huishoudelijke hulp iemand nodig heeft, en of dat gelijk is aan het huidige aantal uren.

Door: Redactie Nationale Zorggids